|
|
Thali, cca 35 kč Haridwar, Chotiwalla restaurant, 2005
|
Special thali, cca 70 kč New Delhi, Saravana Bhavan, 2006
|
|
Základním jídlem v Indii je thali - jedná se o kompletní menu, sestávající z luštěninové polévky (dál), několika kořeněných zeleninových preparací zvaných sabdží (někdy i masitých), které se dělí na sušší (často smažené) a mokřejší, raity (zelenina v jogurtu - indický salát), zeleného salátu (nenechejte se zmást - okurka, rajče, případně čilli), nezbytné rýže, placek čapátí, papadamů nebo rótí, pakor (smažená zelenina obalovaná v těstíčku) a nějaké té sladké laskominky nakonec.
|
|
|
|
|
Masala doša, cca 35 kč New Delhi, Saravana Bhavan, 2007
|
Onion doša, cca 30 kč New Delhi, Saravana Bhavan, 2005
|
|
|
Velmi oblíbená je jihoindická, čistě vegetariánská kuchyně - tyto až 1,5 m velcí obři jsou natenoučko osmažené dóši - těsto se lije na obrovskou pánev a jakmile se trošku opeče, sloupne se a sroluje nebo poskládá, dovnitř se pak přidá ostrá zelenina. Těsto se někdy mísí s kokosem (dóša pak vypadá potrhaně). Nezbytnou přílohou je polévka a kokosové a koriandrové čatný.
|
|
|
|
|
Tomato uttapam, cca 35 kč New Delhi, Saravana Bhavan, 2004
|
Gorilla Vanilla Scoope, cca 20 kč New Delhi, Saravana Bhavan, 2007
|
Uttapam je další jihoindickou specialitkou, podobnou pizze. Na osmažený těstový základ se přidá libovolná zelenina. Jí se s polévkou a čatný - kokosovým, koriandrovým a nejlépe s oběma.
|
Indové milují zmrzliny a kromě tradičních kulfi zbožňují i ty západní. Algida se tam jmenuje Kwality walla a chuť má podobnou, jako ta naše. Až na čestné vyjímky i dražší zmrzliny v restauracích ovoce viděly jen z rychlíku, což dohání estetická úprava.
|
|
|
|
|
Main Bazaar. New Delhi, 2006
|
Vrindavan, 2005
|
|
|
Ovocné saláty se prodávají přímo na ulici. Na požádání vám prodavač salát osolí (v horku výborné) nebo pokape citronem. Promíchá v lepším případě pohazováním mističkou, v horším rukama.
|
Zeleninové trhy lákají nejen barvičkami a čerstvými, často exotickými plodinami, ale zelináři často ze svého sortimentu stavějí architektonické zázraky, aby nalákali zákazníky. Úplně vepředu je výborné méthí - nahořklé zelené listy, super na polévku či salát.
|
|
|
|
|
Lotos, kus 5 kč Jama Masjid, New Delhi, 2005
|
Pasta, 10,-/kg Parikram Marg, Vrindavan, 2004
|
|
|
Lotosy - tato pochoutka je vzácná i v Indii - rozlomíte pěnovitý vnitřek lotosového květu a pak po jednom vyndáváte semínka, loupete je a jíte - výborné!
|
Těstoviny v nejkrásnějších barvách se prodávají přímo na ulici. Při vaření se stejně zabijí všechny bakterie a infekce, takže můžete beze strachu ochutnat indické pojetí Itálie.
|
|
|
|
|
Maha feast Monger Mandir, Vrindavan, 2004
|
Standartní oběd Vrinda Kunj, Vrindavan, 2005
|
|
Nejlepší hostiny vás ale stejně čekají v domech a chrámech - nalevo vidíte počátek nejlepší hostiny, jakou jsem kdy měla čest okusit (stále přibývalo a přibývalo, vždy jen malý kousíček nevýslovně dobré chuti). Napravo je ochutnávka bengálsko-italsko-jihoamerické kuchyně. I když to nevypadá, skvělá kombinace!
|